Nederlandse vrouwen naar finale World Team Cup

Het Nederlandse vrouwenteam heeft overtuigend de finale bereikt van de World Team Cup in Alghero, op het Italiaanse eiland Sardinië. Onze landgenotes klopten Zwitserland met 3-0. De mannen versloegen Zweden in de strijd om de onderste plaatsen.

Aniek van Koot zette Nederland in de halve finales op voorsprong door met 6-0, 6-1 te winnen van Karin Suter-Erhardt, voormalig nummer zes van de wereld. Diede de Groot klopte vervolgens Nalani Buob, nummer één van de wereld bij de junioren, met 6-1, 6-4 en stelde daarmee de zege veilig. Diede de Groot en Michaela Spaanstra lieten geen spaan heel van het Zwitserse dubbel Gabriela Bühler/Nalani Buob: 6-1, 6-0.

Nederland is nog één overwinning verwijderd van een dertigste zege op rij op het landentoernooi voor rolstoeltenniss(t)ers. In de finale is China zaterdag de tegenstander. Oranje trof China vorig jaar ook in de finale en won toen met 2-0.

De mannenploeg heeft op Sardinië de eerste overwinning geboekt. Zweden werd met 2-1 verslagen. Nederland speelt om de dertiende plaats tegen Japan.

Rody de Bie zette de Nederlandse mannen op voorsprong. Hij was veel te sterk voor Henrik Harstedt: 6-0, 6-0. Maikel Scheffers moest het afleggen tegen Stefan Olsson in een duel tussen twee oud-nummers éen van de wereld: 6-1, 2-6, 6-3. In het beslissende dubbel wonnen Scheffers en De Bie met 6-1, 6-1 van Olsson en Niclas Rodhborn.

Vijfde plaats quadteam

Het Nederlandse quadteam bestaande uit Sam Schröder, Dorrie Timmermans-Van Hall en Niels Vink is het toernooi op een vijfde plaats geëindigd. Het klopte Canada met 2-1. Schröder en Timmermans-Van Hall wonnen een wedstrijdtiebreak in het beslissende dubbelspel tegen Sarah Hunter en Rob Shaw: 3-6, 6-1, 12-10. Schröder zorgde voor het eerste Nederlandse punt door Rob Shaw met 6-3, 6-4 te verslaan. Vink moest zijn meerdere erkennen in Gary Luker: 6-3, 6-1.

Junioren zesde

De Nederlandse junioren verloren de strijd om de vijfde plaats. Turkije was met 3-0 te sterk. Oguzhan Gunes was een maatje te groot voor Roos Schröder: 6-0, 6-0. Aysegul Zararsiz zorgde voor het tweede punt door Coen van Werkhoven te verslaan met 6-3, 7-6 (1). Schröder en Fleur Gobes verloren het dubbelspel met 7-5, 6-2 van Gunes en Zararsiz.  

Klik hier voor alle wedstrijden en uitslagen van de World Team Cup.