Nederlandse vrouwen naar laatste vier op World Team Cup, eerste zege voor junioren

De Nederlandse vrouwen hebben zich in Alghero, Italië, zonder problemen geplaatst voor de halve finales van de World Team Cup, het prestigieuze landentoernooi voor rolstoeltenniss(t)ers. Onze landgenotes wonnen ook hun tweede groepswedstrijd met 3-0.

Diede de Groot met Dennis Sporrel, bondscoach rolstoeltennis.

Thailand snoepte in het enkelspel wel een set af van Nederland. Sakhorn Kanthasit won de eerste set met 6-4 van Diede de Groot, die vervolgens orde op zaken stelde: 4-6, 6-2, 6-2. Aniek van Koot zette Wanitha Inthanin met 6-2, 6-0 opzij. In het dubbelspel wonnen Michaela Spaanstra en Van Koot met 6-1, 6-1 van Chananugarn Techamaneewat en Sirimat Traiphueack.

Nederland speelt in de halve eindstrijd tegen Zwitserland, de winnaar van groep D. China en de Verenigde Staten nemen het in de andere halve eindstrijd tegen elkaar op.

De mannen verloren ook de derde groepswedstrijd, van België. Onze zuiderburen waren met 3-0 te sterk. Jef Vandorpe klopte Rody de Bie met 6-3, 6-4. Carlos Anker kon in het tweede enkelspel niet voor een stunt zorgen tegen wereldtopper Joachim Gérard: 6-1, 6-2. Anker en De Bie pakten overtuigend de eerste set in het dubbelspel tegen Vandorpe en Gert Vos, maar een winstpartij zat er niet in: 1-6, 7-6 (8), 10-7. Het mannenteam is als laatste geëindigd in de groep en speelt verder om de plaatsen dertien tot en met zestien. Zweden, met oud-nummer één van de wereld Stefan Olsson, is de volgende tegenstander.

Eerste winst voor junioren

De Nederlandse junioren boekten, na twee nederlagen, hun eerste zege door Chili met 2-1 te verslaan. Fleur Gobes won heel knap met 6-1, 6-0 van Eric Ignacio Fritz Fuentes, waarna Coen van Werkhoven met 6-3, 6-1 zijn meerdere moest erkennen in Ezequel Jeremias Riveros Tricaman. Gobes trok samen met Roos Schröder het beslissende dubbelspel overtuigend naar zich toe: 6-1, 6-2. Het juniorenteam speelt verder om de plaatsen vijf tot en met acht.

Het quadteam was een maatje te klein voor de sterke Amerikaanse formatie. Dorrie Timmermans-Van Hall verloor met 6-2, 6-0 van Bryan Barten en Sam Schröder redde het niet tegen David Wagner: 6-4, 6-1. Barten en Wagner bepaalden de eindstand op 3-0 door Schröder en Niels Vink te verslaan: 6-1, 6-2. Nederland moet morgen winnen van Israël om kans te maken op de halve finales.

Klik hier voor alle wedstrijden en uitslagen van de World Team Cup.