Blog bondsarts Babette Pluim: Hoe houd je je hoofd koel in de hitte?

Vandaag is de zomer officieel begonnen. Tropische temperaturen volgen elkaar deze week in snel tempo op. 

Wat is nou de beste wijze om je hoofd koel te houden en te blijven presteren ondanks de hitte? En welke regels gelden er nu eigenlijk bij extreme hitte?

Hierbij enkele tips om koel te blijven

  • Draag bij warm weer luchtige, loszittende, lichtgekleurde kleding van ‘ademend’ materiaal. Hierdoor kan het zweet goed verdampen en kan je lichaam de warmte goed kwijt. 
  • Draag een witte pet of hoed om je hoofd, gezicht en nek extra te beschermen.
  • Vraag je club of zij een parasol of paraplu naast de baan kunnen zetten die je schaduw geeft tijdens pauzes en wissels.
  • Begin al met water drinken tijdens de warming up en drink vervolgens bij elke wissel enkele slokjes. Het is belangrijk om regelmatig te drinken, zonder dit te overdrijven. Een manier om te checken of je vochtbalans goed is, is de kleur van je urine. Is je urine helder van kleur, dan is de vochtbalans goed. Donkere urine wijst op enige mate van uitdroging en dan moet je meer drinken.  
  • Drink bij wedstrijden die langer duren dan één à anderhalf uur niet alleen water, maar ook een sportdrank. Hierdoor vul je niet alleen vocht aan, maar ook de mineralen en koolhydraten die je lichaam door de hitte heeft verloren.
  • Koel jezelf door gebruik te maken van koele, natte handdoeken, waarbij je er één in je nek en één over je bovenbenen legt. Wetenschappelijk onderzoek dat de Universiteit van Sydney, Australië in samenwerking met de KNLTB is uitgevoerd, toont aan dat dit de meest effectieve koelingsmethode is.

Wat zijn de regels bij extreme hitte?

Een goede indicator van de lichamelijke last die hoge temperaturen met zich meebrengen is de hitte-index. Dit is een combinatie van de temperatuur die de thermometer aangeeft en de relatieve luchtvochtigheid. De actuele hitte-index kun bijvoorbeeld vinden op de website van Weerplaza

De ITF (junioren, veteranen en rolstoeltennissers) en WTA hanteren als grens om wedstrijden aan te passen een hitte-index van 34 of hoger; bij een hitte-index van 40 of hoger worden wedstrijden volledig stilgelegd.  

Hoewel “hitte” in het competitie of toernooireglement van de KNLTB niet als zodanig wordt genoemd, heeft de competitie- of toernooileiding met goedkeuring van de bondsgedelegeerde de mogelijkheid om partijen aan de hitte aan te passen, bijvoorbeeld door ze te verkorten, te verplaatsen of stil te leggen.  

Het verkorten wordt genoemd onder punt 25 van het toernooireglement, onder het kopje “Het bekorten van partijen”, met de volgende drie opties:

  1. Het spelen van korte sets
  2. Het spelen van een beslissende wedstrijdtiebreak tot en met 7 of tot en met 10 punten of
  3. Het spelen van een beslissend punt systeem

Deze opties kunnen alle drie tezamen, in combinatie met elkaar, of afzonderlijk worden toegepast.

Daarnaast kan de competitie- of toernooileiding ervoor kiezen om de wedstrijden eerder (in de relatieve koelte van de ochtend) of later (in de relatieve koelte van de avond) te laten spelen. Bij extreme hitte kunnen de wedstrijden volledig stilgelegd worden, net zoals dit bij regen of onweer mogelijk is.

Keep cool en veel  succes!