H.L.T.C. Leimonias verslaat Egeria A.L.T.A. in finale Eredivisie Gemengd

De recordkampioen heeft er weer eentje bij. H.L.T.C. Leimonias is voor de 22ste keer kampioen van Nederland geworden. Op het eigen sportpark prolongeerde Leimonias de titel in de Eredivisie Gemengd door Egeria A.L.T.A. te verslaan.

Video: sfeerimpressie finale Eredivisie Gemengd 2017

De finale van vorig jaar tussen Leimonias en Zandvoort was al razend spannend, maar de editie van 2017 deed qua spanning niets voor dat treffen onder. Na de enkelspelen stond het helemaal gelijk, in wedstrijden, sets en games. In de dubbelspelen ging ALTA goed van start, maar na de winst van Leimonias in de eerste set van het herendubbel ging het daar snel. Toen Maxime Authom en Niels Desein uiteindelijk met 6-4, 6-1 wonnen en het op de andere baan 6-2, 5-6 stond (eerste set voor Sandra Zaniewska/Bernarda Pera van ALTA), was Leimonias niet meer in te halen en was titelprolongatie een feit.

Leimonias en ALTA waren in de reguliere competitie respectievelijk als eerste en tweede geëindigd. In de halve finales op zaterdag klopte Leimonias Lobbelaer-Moerdijk en was ALTA te sterk voor Hangar 20 Zandvoort.

Voorzitter Tom van Dijk van Leimonias kijkt terug op een geweldig weekeinde. "Zaterdag waren er op de top 1100 toeschouwers. We hadden één tribune bijgebouwd", aldus Van Dijk. "Ik ben een zeer gelukkige voorzitter, maar jongen jongen jongen wat was het spannend. Ik heb genoten van een geweldig tennisweekeinde. Beter weer kun je niet wensen. Met ook nog de play-offs van de hoofdklasse op ons park was het een feestje." In die play-offs won TC Salland van Heerhugowaard waardoor Salland volgend jaar in de Eredivisie Gemengd speelt.

De coach van ALTA, Tom Nijssen, baalt, maar kan leven met de nederlaag. "Op papier is Leimonias sterker. Authom heeft het waanzinnig goed gedaan. We hebben een prachtig seizoen gedraaid met ALTA. Jammer dat we het niet konden bekronen met de titel. We hebben het goed gedaan. Bernarda Pera heeft haar beste seizoen bij ALTA ooit gehad. Zij heeft maar één enkelspel verloren."

Van der Meer houdt Nederlandse eer hoog

Waren het vorig jaar de heren van Leimonias die de ploeg in een zetel brachten om de titel te veroveren. Nu lag het na de enkelspelen nog helemaal open. Leimonias en ALTA wonnen allebei een damesenkelspel in drie sets en een herenenkelspel in twee sets. Nick van der Meer, samen met Antal van der Duim de Nederlandse inbreng in deze finale, speelde sterk in het enkelspel en klopte de Belg Niels Desein van Leimonias met 6-4, 6-4.

Knokken voor elke game

Desein had het zwaar tegen de sterk spelende Nederlander en liet zich aan het einde van de eerste set behandelen aan zijn schouder. "Ik kon mijn forehand niet voluit slaan. Als het een toernooi was, had ik waarschijnlijk opgegegeven. Nu knok je voor elke game. Je weet dat dat doorslaggevend kan zijn. Nick speelde ook heel goed."

Moeilijk om te concentreren

Tijdens de dubbelspelen was Desein er aanvankelijk niet gerust op. "Het is niet makkelijk om je te concentreren. Je ziet dat het 6-2, 3-1 staat voor ALTA op die andere baan. Dan weet je dat wij bijna alles moeten winnen als het zo doorgaat bij die andere partij. Maar wij hebben een supergoeie dubbel gespeeld. Maxime en ik hebben in de afgelopen twee seizoenen samen niet verloren in de dubbel", zegt de Belg. De eerste prioriteit van de dertigjarige Belg is nu om weer helemaal fit te geraken. "Ik heb vorig jaar een operatie ondergaan aan mijn linkerpols. En aanstaande donderdag weer. Het doel is om pijnvrij te spelen. Dat heb ik sinds vorig jaar september niet gedaan", aldus Desein, die sinds 2015 deel uitmaakt van de 'Leimonias-familie'.

Desein kan uiteraard niet in de toekomst kijken, maar heeft het erg naar zijn zin bij de Haagse recordkampioen."We moeten kijken hoe het met onze carrieres gaat, maar we komen graag weer terug. Het is een hechte ploeg, een echt team. Het is een zeer aangename club om voor te spelen." 

H.L.T.C. Leimonias - Egeria A.L.T.A. 3-3 (Leimonias wint obv sets 8-7)

Irina Maria Bara - Bernarda Pera 6-4, 0-6, 4-6

Mihaela Buzarnescu - Sandra Zaniewska 6-2, 4-6, 6-4

Maxime Authom - Antal van der Duim 6-3, 7-6 (0)

Niels Desein - Nick van der Meer 4-6, 4-6

Bara/Buzarnescu - Pera/Zaniewska 2-6, 7-5, 6-10

Authom/Desein - Gero Kretschmer/Van der Duim 6-4, 6-1