Winst voor drie Nederlandse teams op eerste dag European Summer Cups

Drie van de vier Nederlandse jeugdteams die deze week in actie komen op de European Summer Cups zijn nog in de race voor een plek in de finaleronde. Als ze vandaag winnen plaatsen ze zich voor de finale van komend weekeinde.

In elke zone plaatsen twee landen zich voor de finaleronde van het Europese landentoernooi voor oudere junioren (-16 en -18 jaar), waar 96 landen in totaal aan meedoen. In de meeste gevallen komen per land dezelfde spelers in actie als vorige week op de (individuele) EK voor junioren.

Zowel de Nederlandse jongens en de meisjes van achttien jaar en jonger zijn door naar de volgende ronde. Jesper de Jong en Ryan Nijboer zetten Wit-Rusland met 3-0 opzij. Ryan Nijboer gunde Aliaksandr Liaonenka slechts een game: 6-1, 6-0. De Jong klopte Martin Borisiuk met 6-2, 6-1. Ook het dubbelspel ging in 'straight sets' naar onze landgenoten: 7-6 (7), 7-6 (3). Het team van Jeroen Joling speelt tegen titelverdediger Frankrijk voor een plaats in de finale van deze zone (in Boedapest).

Eva Vedder, Lexie Stevens en Isolde de Jong klopten hun Bulgaarse leeftijdsgenotes. Vedder versloeg Zinovia Vaneva met 6-2, 6-1. Stevens was goed op weg, maar redde het net niet tegen Gergana Topalova: 4-6, 6-4, 6-4. Isolde de Jong won samen met Stevens het dubbelspel van Topalova en Mihaela Kaftanova: 6-2, 6-2. Roemenië, dat in Arad voor eigen publiek speelt, is de volgende tegenstander.

De jongens tot en met zestien jaar wonnen met 2-1 van Duitsland. Deney Wassermann, die vorige week verstek liet gaan op de EK junioren, won met 7-5, 7-6 van Moritz Hoffmann. Omdat Lodewijk Weststrate van Justin Schlageter verloor moest het dubbelspel de beslissing brengen. Deze werd met 4-6, 6-1, 10-2 een prooi voor Weststrate en Wassermann,. Nederland treft vandaag Rusland voor een plek in de finale van deze zone in Mannheim, Duitsland. Rusland is titelverdediger. Het won de Summer Cup vorig jaar bij de jongens en meisjes tot en met zestien jaar en bij de meisjes tot en met achttien jaar.

Julie Belgraver en Kim Hansen (-16 jaar) waren niet opgewassen tegen Groot-Brittannië, dat thuis speelde in Northumberland. Emma Raducanu en Gemma Heath wonnen hun enkelspel in een beslissende set van respectievelijk Belgraver en Hansen. Ook het dubbelspel ging in drie sets naar de Britse meisjes: 6-1, 2-6, 10-3. Het team onder leiding van Tom Nijssen is uitgeschakeld, maar treft België in het vervolg.

Klik hier voor meer informatie over de European Summer Cups op de website van Tennis Europe.