Rolstoeltennissers Buis en De Groot wereldkampioenen dubbelspel

Marjolein Buis en Diede de Groot hebben in Bemmel de titel veroverd op de Wheelchair Doubles Masters, de seizoensfinale dubbelspel voor rolstoeltennissers. 

Bomvolle tribune

Voor een bomvolle tribune versloeg het Nederlandse duo in de finale landgenote Aniek van Koot en haar Duitse partner Sabine Ellerbrock met 6-2, 6-4. Voor Buis is het haar eerste wereldtitel en de kroon op een geweldig jaar, dat ze afsluit als nummer één van de wereld in het dubbelspel. De Groot prolongeert haar titel na vorig jaar in het Amerikaanse Mission Viejo te hebben gezegevierd aan de zijde van Lucy Shuker.

"Waanzinnig om voor eigen publiek te mogen spelen en dan ook nog te winnen. Dit is geweldig", sprak Buis na het veroveren van haar eerste wereldtitel. "We zijn blijven vechten voor elk punt en hebben goed punt voor punt gespeeld. Ik denk dat dat het verschil heeft gemaakt", aldus Buis. "We hebben goed samengewerkt", vond De Groot, die genoot van de volle tribunes. "Ik denk dat de halve tribune vol zat met onze vrienden en familie en het is heel mooi om ze eindelijk eens te kunnen laten zien waar wij het hele jaar voor trainen", aldus De Groot.

"Het is nog steeds speciaal", zegt de twintigjarige over haar tweede wereldtitel. "Misschien is het nog wel specialer omdat deze in Nederland is."

Intens

Met drie speelsters uit Nederland en twee uit Gelderland in de finale (Van Koot uit Dinxperlo en Buis uit Beuningen) was de tribune grotendeels gevuld met kennissen en familie van onze landgenoten. En die zorgden voor heel wat kabaal. Vanaf het begin leefden ze mee en natuurlijk vooral op de momenten dat het spannend was of werd.

Vanaf het begin kreeg het publiek een intense, bij vlagen meeslepende finale te zien, waarin de vastheid van Buis en De Groot uiteindelijk de doorslag gaf. Buis en de Groot, als eerste geplaatst en op voorhand de gedoodverfde titelfavorieten, sloegen een gat vanaf 2-2. Het degelijk spelende Nederlandse duo maakte minder fouten dan de tegenpartij en liep uit naar 5-2. Op de service van Ellerbrock maakten ze het af met een fraaie lob.

Tot vreugde van het publiek wonnen Van Koot en Ellerbrock in set twee een zwaarbevochten openingsgame, maar de drie volgende games gingen naar Buis en De Groot. De Neder-Duitse combinatie knokte zich terug tot 3-3 dankzij onder meer een paar harde klappen met de forehand van Van Koot, die zich liet horen. De expressieve Van Koot wisselde fraaie winners af met onnodige missers. Van Koot en Ellerbrock namen zelfs een 4-3 voorsprong, maar konden niet doordrukken. Het waren uiteindelijk de onnodige foutjes op belangrijke momenten die het verschil maakten in de tweede set.

Gemiste kansen

Na een onderbreking vanwege een probleem met de riem van de rolstoel van Van Koot, verloor Ellerbrock haar service en werd het 4-4. De slotfase van de tweede set kenmerkte zich door gemiste kansen voor Ellerbrock en Van Koot.

In de negende game kregen Ellerbrock en Van Koot twee kansen om weer op voorsprong te komen. Door onder meer een gemiste volley van de Duitse op breakpoint en een misverstand met een bal door het midden kon De Groot haar service behouden en haar team op één game van de titel brengen. De tiende game bleek de laatste ondanks gamepoints voor Van Koot en Ellerbrock, die gamepoints verspeelden door een gemiste volley van Ellerbrock en een backhand van Van Koot in het net.

Een eerste wedstrijdpunt werd door Van Koot en Ellerbrock nog weggewerkt, maar een forehand van Van Koot achter de baseline betekende het einde van de aantrekkelijke finale. "In die tweede set hadden we door moeten pakken", vond Van Koot, die terugkijkt op een mooie week. "Het was een leuke week, goed georganiseerd. Het is jammer dat we de finale hebben verloren, maar Diede en Marjolein zijn een goed duo, beter op elkaar ingespeeld dan wij. Zilver is niet verkeerd."

Klik hier voor alle speelschema's en uitslagen van de Uniqlo Wheelchair Doubles Masters.