Scheffers over Doubles Masters in eigen land: 'Genieten én het maximale eruit halen'

Als drievoudig wereldkampioen dubbelspel weet Maikel Scheffers dat hij niet te ver vooruit moet kijken op een toernooi als de Wheelchair Doubles Masters. Scheffers is volgende week in het Gelderse Bemmel (22-26 november) de Nederlandse troef in het mannenveld van de seizoensfinale dubbelspel. Met Gustavo Fernandez doet de Brabander een gooi naar de titel.

Scheffers is deze week hard aan het trainen. Hij laat het ITF Series 1-toernooi in het Engelse Bath, weer meerdere landgenoten in actie komen, aan zich voorbij gaan om zich in eigen land voor te bereiden op de seizoensfinale dubbelspel in het rolstoeltennis. "Ik ben lekker veel uren aan het maken", zegt Scheffers, die erg uitkijkt naar het spelen in eigen land. "Ik ga natuurlijk al een lange tijd mee en het komt niet vaak voor dat je zo'n toernooi voor eigen publiek kunt spelen. Ik kom al heel lang voor m'n land uit, dan is het heel leuk om een keer in eigen land te spelen op zo'n platform."

De Brabander is met zijn 35 jaar een van de oudgedienden in het deelnemersveld en weet, als drievoudig wereldkampioen, als geen ander dat vooruitkijken altijd koffiedik kijken is. "Op zo'n toernooi weet je het nooit. Het is een hoog niveau, de beste acht koppels doen mee, en daarom moet je eerst gewoon die poule zien door te komen. Je moet niet te ver willen gaan kijken, gewoon wedstrijd voor wedstrijd spelen. Dat is topsport: wedstrijd voor wedstrijd. Uiteindelijk wil je maar één ding en dat is minimaal die finale halen en het liefst natuurlijk ook winnen, helemaal in eigen land. Maar we moeten ons eerst richten op het doorkomen van de poule. Als we de poule doorkomen, begint het eigenlijk opnieuw", aldus Scheffers, die zich samen met Ronald Vink kroonde tot wereldkampioen in 2006, 2009 en 2010.

Schaker

Scheffers en Fernandez zijn als derde geplaatst op de Wheelchair Doubles Masters en hebben dus allebei een goed jaar in het dubbelspel achter de rug. Scheffers zelf behaalde, met meerdere partners, zes dubbelspeltitels en één enkelspeltitel. "Ik had een beter jaar willen hebben, maar door omstandigheden (privé) is dat niet gelukt." Fernandez kende juist een ijzersterk jaar, haalde drie Grand Slam-finales, en klom naar de top van de wereldranglijst in het enkelspel. Volgens Scheffers vullen de twee elkaar goed aan op de baan.

"Hij speelt met heel veel power en ik ben iets meer een schaker. In een dubbel vul je elkaar daarmee goed aan", weet Scheffers. "We hebben verschillende speelstijlen. Dat maakt ons wel sterk. We zijn daardoor niet voorspelbaar. Met zijn power zal hij de punten eerder 'finishen' dan ik doe. Dat is ook een beetje de rolverdeling."

Tennisstoel

Ondanks het leeftijdsverschil -Scheffers is twaalf jaar ouder- kunnen de twee het ook buiten de baan goed met elkaar vinden. Scheffers smeedde een band met de jonge, opkomende Gustavo Fernandez aan het begin van diens loopbaan door de Argentijn te helpen met zijn materiaal. "Ik heb hem nog aan zijn eerste tennisstoel geholpen", herinnert Scheffers. "Hij had er wel eentje, maar die was niet op maat gemaakt. Ik heb toen voor hem bij Invacare geregeld dat hij een stoel op maat kon krijgen."

Genieten van toetje

Scheffers (35) heeft inmiddels al heel wat seizoensfinales achter de rug en beseft dat hij ook moet genieten van een eindejaarstoernooi als de Wheelchair Doubles Masters, zeker in eigen land.

"Dit hebben we verdiend door het hele jaar goed te presteren in, in dit geval, het dubbelspel. Het is een toetje, en van een toetje moet je genieten, maar je moet er ook het maximale uithalen. Jezelf belonen voor het goede jaar." Genieten en presteren gaan volgens Scheffers wel samen. "Ik geniet van wat ik mag doen. Als je niet kunt genieten van hetgeen je doet, kun je ook niet maximaal presteren."

Klik hier voor de website van de Wheelchair Doubles Masters (22-26 november). Er zijn nog kaarten te koop voor het finaleweekeinde. Het bezoeken van de wedstrijden is gratis doordeweeks en voor kinderen tot en met twaalf jaar is er alle dagen vrije toegang.