Haase: 'Altijd lastig om tegen een landgenoot te spelen'

Robin Haase bereikte woensdagmiddag ten koste van Thiemo de Bakker de tweede ronde van het ABN AMRO World Tennis Tournament. De Hagenaar heeft naar eigen zeggen nog nooit zo makkelijk van De Bakker gewonnen. Het werd 6-2, 6-2 binnen het uur.

''Het is altijd lastig om tegen een landgenoot te spelen. Je kent elkaar door en door en traint al vijftien jaar regelmatig samen. Dat geeft extra spanning en druk. Men verwacht van mij dat ik dit soort potjes zomaar even win, maar dat gebeurt zelden. Ik heb dan ook nooit eerder zo makkelijk van Thiemo gewonnen.", aldus Haase.

De return op service maakte woensdag het verschil volgens de dertigjarige Hagenaar. ''Thiemo kan beter serveren dan dat hij vandaag deed, maar ik retourneerde erg goed. Ik kon daarom meer aanvallen en hij voelde wellicht de druk en sloeg een enkele keer een dubbele fout'', vervolgde de nummer 42 van de wereld.

Haase klonk verkouden en gaf toe dat zijn verschijnen op de baan geen vanzelfsprekendheid was. ''Eerlijk gezegd wist ik gisterenavond niet of ik vandaag zou kunnen spelen. Vorige week in Sofia had ik een verschrikkelijke kamer. De airconditioning en de verwarming werkten niet naar behoren. Toen werden mensen in mijn omgeving ook nog ziek. Ik deed er alles aan om hen niet te volgen, maar dat is niet helemaal gelukt. Ik heb ook de griep te pakken.''

Voor een plek in de kwartfinale treft Haase op donderdag opnieuw een landgenoot in de persoon van de 21-jarige Tallon Griekspoor (ATP-259), de huidige nummer twee van Nederland. ''Direct na de wedstrijd tegen Thiemo voel ik mij goed. Ik zal gewoon doorgaan totdat ik echt niet meer kan.''

Griekspoor, die net als De Bakker zijn deelname in Rotterdam te danken heeft aan een wildcard, stuntte dinsdagavond in de eerste ronde met een overwinning in drie sets op drievoudig Grand Slamkampioen en vijfde reekshoofd Stan Wawrinka.