Nederlands Fed Cupteam buigt voor sterke titelhouder na winst van Williams op Hogenkamp

Het Nederlands Fed Cupteam heeft niet voor een stunt kunnen zorgen in de eerste ronde van de Wereldgroep. Door de winst van Venus Williams op Richel Hogenkamp haalde titelverdediger Amerika het derde en beslissende punt binnen tegen de hard werkende Nederlandse formatie.

Video: interview Richel Hogenkamp na nederlaag tegen Venus Williams

De formatie van captain Paul Haarhuis knokte voor wat het waard was in de goed gevulde US Cellular Arena in Asheville, North Carolina, maar kon de grote verschillen tussen de speelsters op de wereldranglijst niet wegpoetsen. 

Na de twee Amerikaanse enkelspelzeges op zaterdag won de oudste van de Williams-zussen de eerste wedstrijd van dag twee met 7-5, 6-1 van Hogenkamp. Hierdoor is de strijd gestreden. De vierde enkelspelwedstrijd komt te vervallen. Er wordt nog een dubbelspelwedstrijd gespeeld. Serena en Venus Williams spelen tegen Demi Schuurs en Lesley Kerkhove. 

Een wat nerveuze start van Hogenkamp leverde Williams de eerste drie games van de wedstrijd op, maar met een knappe game (met twee aces) schudde ze de spanning van zich af. Hogenkamp kwam helemaal terug en maakte zelfs acht punten op rij om er 3-3 van te maken. Williams dicteerde, maar maakte ook erg veel onnodige fouten en als er een moment was om de Amerikaanse echt pijn te doen, was het nu.

Cruciaal

Hogenkamp was een paar keer dichtbij, maar slaagde er net niet in een break voorsprong te nemen. De elfde game was een cruciale. Door een dubbele fout van Williams kwam Hogenkamp op breakpoint, maar met een bal op de achterlijn werkte de Amerikaanse de kans weg. Williams sleepte de game uit het vuur en rook vervolgens bloed. Ze scherpte haar spel vanaf dit moment aan en haalde met een lovegame op de service van Hogenkamp de set binnen: 7-5.

Momentum

Williams was in die eerste set nauwelijks beter dan Hogenkamp, maar toonde net wat meer lef en overtuiging op de belangrijke momenten. Na de spannende ontknoping lag het momentum duidelijk bij de oud-nummer één van de wereld, die in de tweede set geen tegenspraak meer duldde. Na een break op 2-1 was er geen houden meer aan voor Hogenkamp, die de set met 6-1 aan Williams moest laten.

"Ik denk dat Coco (Vandeweghe) haar gisteren moe heeft gemaakt. Er lag druk op mij om het af te maken en druk op haar om Nederland er in te houden. Ik denk dat ik daar iets beter mee omging. Zij is duidelijk een getalenteerde speelster die Nederland nog veel zeges kan brengen", sprak een sportieve Williams na afloop van de overwinning die de VS een plek in de halve finales van de Wereldgroep oplevert. Nederland gaat middels een promotie/degradatiewedstrijd proberen in die elitegroep van acht landen te blijven. 

Klik hier voor nieuws over het Nederlands Fed Cupteam en volg de verrichtingen ook via Facebook. Bekijk ook de laatste wedstrijd live via www.knltb.nl/tennistv.