Sensationele Griekspoor stuurt wereldtopper Wawrinka naar huis

Tallon Griekspoor heeft voor een daverende verrassing gezorgd op het ABN AMRO World Tennis Tournament in Rotterdam door drievoudig Grand Slam-kampioen Stan Wawrinka naar huis te sturen. De 21-jarige Nederlander deed wat weinigen voor mogelijk hadden gehouden en won met 4-6, 6-3, 6-2.

Een samenvatting van de eerste ronde-wedstrijd tussen Griekspoor en Wawrinka.

Griekspoor kon zijn eerste ace niet op een beter moment slaan. Hij produceerde hem aan het begin van de game die hem de grootste overwinning in zijn carrière kon opleveren. Met een dubbele break (5-2) op zak was hij dichtbij zijn eerste overwinning op een ATP-toernooi en bovendien een sensationele zege over de nummer dertien van de wereld. Dat de spanning toch nog even toesloeg was niet verwonderlijk, maar Griekspoor sleepte de game er vooral dankzij goed serveerwerk en een paar foutjes van Wawrinka heel knap uit. 

Griekspoor had drie wedstrijdpunten nodig om de zege binnen te halen. Op zijn tweede kwam de jongste van de tennisbroers Griekspoor met een verrassend dropshot op de proppen. "Geen goede oplossing, deze dropshot", vond Ziggo Sport-commentator Jan Siemerink. "Je merkt toch wat spanning. Ik weet niet wat ik daar doe met een dropshot. Gelukkig serveer ik hem er daarna goed uit", sprak Griekspoor na afloop met een grote lach op zijn gezicht.

Voor zijn tweede optreden in Ahoy Rotterdam -vorig jaar kreeg hij ook een wildcard- had Griekspoor naar eigen zeggen geen last van zenuwen. "Maar toen ik de baan opliep was er toch wat spanning." De nerveuze start kostte Griekspoor meteen zijn servicegame en uiteindelijk ook de openingsset. Wawrinka oogde na die break weliswaar ongeïnspireerd, maar haalde zijn servicegames wel binnen. De Zwitser die niet fit oogde en vooral met zijn forehand de ene na de andere afzwaaier produceerde, overleefde vooral dankzij zijn opslag vier breakpoints voor Griekspoor op 4-3. 

Griekspoor kon de vroeg opgelopen schade niet meer repareren, maar groeide wel in de wedstrijd en deed in de rally niets onder voor de Zwitser. De Nederlander rook dat er iets te halen viel en nam in de tweede set gelijk een break voorsprong. "Die break aan het begin van de tweede set heeft me heel erg geholpen." Met een overtuigende servicegame, op love, pakte Griekspoor de tweede set: 6-3.

Waar de toeschouwers in Ahoy zich afvroegen wat er met de matig spelende Wawrinka aan de hand was, stond Griekspoor messcherp aan de start van de beslissende set en deelde hij direct een tik uit. Met een goeie servicegame bevestigde Griekspoor de break en daarmee effende hij het pad naar de geweldige, totaal onverwachte winst op de Zwitserse wereldtopper.

Wawrinka kwam bij een 3-2 stand op 0-30, maar Griekspoor overleefde de lastige servicegame door een paar goeie punten gecombineerd met onnodige fouten van de Zwitser. Een dubbele break volgde en op 5-2 serveerde Griekspoor zich naar de winst. 

"Ongelooflijk, geen woorden voor. Onwijs geweldig dat ik zo'n wereldtopper heb verslagen", was de eerste reactie van de Nederlander, die in de tweede ronde tegen Robin Haase of Thiemo de Bakker speelt. Er staat dus sowieso een landgenoot in de kwartfinales van het ATP 500-toernooi en wat zou het mooi zijn als die daarin, zoals wordt verwacht, Roger Federer treft.

Ga voor meer informatie naar de website van het ABN AMRO World Tennis Tournament.