Nederlandse rolstoeltennissers op alle onderdelen van de partij in Apeldoorn

De Nederlandse teams doen in alle vier de categorieën op de World Team Cup in Apeldoorn (28 mei -3 juni) een gooi naar de prijzen. Zowel bij de mannen, vrouwen, junioren als quads zijn onze landgenoten met een team vertegenwoordigd. 

De vrouwen zijn zoals elk jaar weer één van de favorieten voor de titel en onze landgenotes kunnen dit jaar maar liefst voor de dertigste keer de hoofdprijs veroveren. Sinds de start van de World Team Cup, in 1986, heeft Nederland slechts drie keer niet de hoofdprijs gepakt in het vrouwenveld, in 1994, 1999 en 2017.

Wildcards mannen- en juniorenteam

Zowel bij de mannen als bij de vrouwen ligt er nog één plek open voor een land dat zich, volgende maand in Portugal, door een kwalificatietoernooi moet zien te slaan. Dat is het vierde en laatste kwalificatietoernooi voor de World Team Cup. Na dat toernooi wordt er nog één wildcard vergeven voor het mannentoernooi.

In de ogen van de internationale tennisfederatie mocht Nederland, zesvoudig kampioen en gastheer, niet ontbreken in het mannentoernooi. Vorig jaar eindigde het Nederlandse mannenteam als dertiende van de zestien landen. Ook deze editie telt het deelnemersveld zestien landen. Bij de vrouwen zijn dat er twaalf en bij de junioren en quads acht.

Overige wildcard zijn vergeven in het juniorentoernooi, aan Australië, Nederland, Groot-Brittannië, Colombia en Turkije. Aan het juniorenevenement, wederom gesponsord door de Cruyff Foundation, wordt nog één land toegevoegd aan het huidige rijtje van zeven deelnemers. Brazilië en Rusland waren al geplaatst. De winnaar van vorig jaar, de Verenigde Staten, ontbreekt vooralsnog.

Voor de quads ontvingen Australië en Zuid-Afrika een toegangsbewijs. Nederland doet aan alle vier de categorieën mee.

Bekijk hier een overzicht van de deelnemende landen per categorie.