Arantxa Rus maakt Nederlands succes op eerste dag Libéma Open compleet

Na de zeges van Bibiane Schoofs en Robin Haase heeft ook Arantxa Rus zich geplaatst voor de tweede ronde van de Libéma Open in Rosmalen. De speelster uit Monster won in een zinderende partij van Ekaterina Alexandrova uit Rusland.

Rus, die vandaag terugkeer bij de honderd beste speelsters op de wereldranglijst, won in drie spannende sets van de 23-jarige Russin. Alexandrova is de nummer 110 op de wereldranglijst.

In de eerste set kreeg Rus zeven kansen op een break, maar telkens behield Alexandrova haar opslag. In de tiebreak was de Russin met 7-5 de sterkste. In set twee sloeg Rus op het juiste moment toe door Alexandrova op 5-4 te breken. In de derde set vielen er geen breaks te noteren. In een razend spannende tiebreak trok Rus met 9-7 aan het langste eind. Ze werkte twee matchpoints weg. Door een dubbele fout van Alexandrova kreeg ze bij 8-7 haar twee wedstrijdpunt in de partij. Ze maakte het karwei met 9-7 af.

Rus speelt in de tweede ronde tegen de nummer één van de plaatsingslijst, Coco Vandeweghe. De 26-jarige Amerikaanse won met 6-2 en 7-6 (1) van Aliaksandra Sasnovich uit Wit-Rusland. Vandeweghe, de nummer zestien op de wereldranglijst, won het toernooi in Rosmalen in 2014 en 2016.

Succes voor Bertens en Schuurs in het dubbelspel

Niet alleen in het enkelspel ging het crescendo met de Nederlandse tennissers. Ook in het dubbelspel vielen er twee overwinningen te noteren.

De als eerste geplaatste Demi Schuurs won met haar Belgische partner Elise Mertens van het Amerikaanse duo Kaitlyn Christian en Sabrina Santamaria, 6-3, 6-3. Schuurs haalde vorig jaar de finale met Kiki Bertens aan haar zijde.

Bertens vormt nu een duo met één van de winnaressen van vorig jaar, Kirsten Flipkens. Bertens en Flipkens versloegen Oksana Kalashnikova en Tatjana Maria, 4-6, 6-1 en 10-6. Bekijk hier de loting van het dubbelspel op de Libéma Open.