Schitterend tennisjaar Bertens ten einde na verlies in halve finales WTA Finals

Het schitterende tennisjaar van Kiki Bertens is ten einde. In de halve finales van de WTA Finals in Singapore verliest ze na een boeiend gevecht in drie sets van Elina Svitolina.

Bertens moest na 2 uur en 38 minuten haar meerdere erkennen in de 24-jarige speelster uit Oekraïne. Svitolina trok met 7-5, 6-7 (5) en 6-4 aan het langste eind.

Bertens begon goed aan de partij, met een fraai dropshot haalde ze haar eerste opslagbeurt binnen, 1-1. Een fraaie passeerslag van Svitolina leverde de speelster uit Kharkiv een breakpoint op, maar die sloeg Bertens weg met een ace. Een dubbele fout van Bertens leverde Svitolina haar tweede breakpoint op. Ze sloeg gelijk toe, 3-1. Met een paar fraaie punten en daarna een uitstekende opslagbeurt kwam Bertens terug van 3-1 tot 3-3. Svitolina kreeg bij 5-4 een setpoint op de service van Bertens, maar ze bleef koel en ze won drie punten op rij, 5-5. Bij 6-5 kreeg Svitolina wederom twee setpoints, met een dubbele fout leverde Bertens haar opslag en de set in, 7-5.

Bertens liet zich niet uit het veld slaan door het setverlies. Ze brak de Oekraïnse gelijk in de eerste game van set twee en liet daar een prima game op love op volgen, 2-0. Die break hield Bertens lang vast. Ze serveerde sterk en bij 5-3 kreeg ze een setpoint op de service van Svitolina, maar de Oekraïnse behield haar opslag. Bertens leek daarna op weg naar setwinst. Ze kreeg drie setpoints, maar Svitolina kwam sterk terug in de game. Ze brak Bertens, 5-5. In de tiebreak kwam Svitolina met 2-0 voor, maar daarna gaf Bertens gas. Ze won vier punten op rij. Van 5-3 kwam Svitolina nog wel terug tot 5-5, maar daarna verzilverde Bertens op 6-5 haar setpoint, 7-5.

Na een fraaie passing langs de lijn kreeg Svitolina een breakkans in de eerste game van set drie. Een mislukt dropshot van Bertens leverde de Oekraïnse de break op. De tweede game was een lange, na een game van bijna een kwartier benutte Bertens haar vierde breakpoint, 1-1. De derde game leverde weer een break voor Svitolina op. De Oekraïnse was de eerste in de derde set die haar opslag kon behouden, 3-1. Na een paar vlotte opslagbeurten haalde Bertens bij 5-3 nog een keer haar beste tennis boven. Met twee fraaie punten kwam ze terug tot 5-4. Bertens bleef knokken. Ze kreeg nog twee breakkansen, maar uiteindelijk ging de winst met 6-4 naar Svitolina.

Voor Bertens zit haar fraaie tennisjaar 2018 er daardoor op. Ze kwam dit jaar voor het eerst in de top tien van de wereldranglijst terecht. Ze won de WTA-toernooien in Charleston, Cincinnati en Seoul. Verder haalde ze de eindstrijd van het toernooi in Madrid. Daarnaast schreef ze met Demi Schuurs ook nog een WTA-titel in het dubbelspel bij op haar palmares. Ze wonnen in januari het toernooi in Brisbane.