Melvin Van Winden

Word tennisscheidsrechter, wie weet sta jij straks in 's werelds grootste stadions!

Heb jij weleens gedacht aan een rol als scheids- of lijnrechterfunctionaris? Wellicht klinkt het niet direct heel spannend, maar dat is het wel! Scheidsrechters en lijnrechters zijn essentieel voor een goed en eerlijk verloop van een tenniswedstrijd. Bovendien heb je als scheidsrechter veel doorgroeimogelijkheden, het is dan ook bij uitstek een rol voor tennisliefhebbers, met de nodige ambitie. Voor je het weet ben je aanwezig op grote internationale toernooien en heb je ook nog eens de beste plek in het stadion! Melvin van Winden weet er alles van.

Foto: Melvin van Winden met het arbitrageteam tijdens de Fed Cupwedstrijd Letland - Duitsland.

Ook Melvin begon ooit met de opleiding tot scheids- en lijnrechter, een vierdaagse cursus waarmee je, na enige begeleiding in de praktijk, onder de vlag van de KNLTB aan de slag kunt als scheids- en lijnrechter bij competities en toernooien. Daarna volgde voor de 26-jarige verzekeringsadviseur uit Numansdorp al snel een rol als lijnrechter bij internationale toernooien in Nederland, zoals de Challenger in Scheveningen en het ATP-/WTA-toernooi in Rosmalen. Uiteindelijk kreeg hij ook de mogelijkheid om bij toernooien in het buitenland te functioneren, het voerde Melvin onlangs naar Riga, voor de Fed Cup-confrontatie tussen Letland en Duitsland.

‘Erg blij met de kans’

Letland en Duitsland troffen elkaar in april van dit jaar in de play-offs van de wereldgroep, voor Melvin een unieke ervaring. “Ik was erg blij dat ik die kans kreeg na twee eerdere tripjes naar Bulgarije!”, kijkt hij zelf terug. “Ik vloog woensdagavond al naar Riga, zodat ik donderdag nog wat tijd had om de omgeving te verkennen en de historische stad Sigulda te bezoeken.” Na een goede nacht was het de volgende ochtend tijd om aan de slag te gaan. Bij aankomst bij de Arena Riga, van oorsprong een ijshockey- en basketbalstadion, kreeg Melvin de officiële kleding van de staf uitgereikt en ging hij na een heerlijk verzorgde lunch de baan op.

Tennis leeft in Letland!

“Er werd gespeeld op een mooie hardcourt-baan met hawk-eye-systeem. Zelf stond ik op de midden-servicelijn. Het was direct behoorlijk druk in stadion, tennis leeft enorm in Letland!” De populariteit van de tennissport heeft veel te maken met de prestaties van Roland Garros-winnares van 2017 Jelena Ostapenko en Anastasija Sevastova, de huidige nummer 12 van de wereld. “Sevastova was er helaas niet bij in Riga, maar Ostapenko wel. Duitsland nam al op de eerste dag een 2-0 voorsprong en won uiteindelijk met 3-1. Na de wedstrijden was er tijd om in de stad een drankje te doen en andere officials wat beter te leren kennen. Ik heb een paar geweldige dagen gehad, ik ben blij dat ik in juli weer van de partij ben voor het WTA-toernooi van Jurmala!”

Doe de cursus!

En zo is elk evenement waar je als scheids- of lijnrechter bij bent, uniek. Beginnend op open en nationale toernooien, doorgroeiend naar de internationale toernooien, waarbij je wellicht op het heilige gras van Wimbledon kan komen te staan, daar waar andere tennisliefhebbers nooit mogen komen. Zou jij daar willen staan en lijkt het je wel wat om je CV uit te breiden met een opleiding tot tennisscheidsrechter en jezelf steeds verder te ontwikkelen? Lees meer over de opleiding tot scheidsrechter en lijnrechter of meld je direct aan!